Expositie ‘Stemmen van de razzia’

Op zaterdag 9 november 2024 opent de expositie ‘Stemmen van de razzia’ in het Dokhuis te Rotterdam. Deze tentoonstelling is onderdeel van ‘Verhaal van mijn vader’, een project over de razzia van Rotterdam en Schiedam die plaatsvond op 10 en 11 november 1944. Stichting ‘De zoek naar schittering’ is hier nauw bij betrokken. Ik ben een van de kunstenaars die een bijdrage levert, samen met Fenneke Hordijk (initiatiefnemer), Alejandra Huerta en Michiel Brink.
Op de website van ‘De zoek naar schittering’ staat alle informatie over dit project; welke exposities en evenementen er zoal zijn, maar ook hoe het tot stand kwam.

U en je bent vanaf zaterdag 9 november t/m zondag 1 december van harte welkom bij het Dokhuis te Rotterdam. De expositie wordt op zaterdag 9 november om 16 uur geopend. De tentoonstelling is daarna van 12 -17 uur te bezoeken op donderdag t/m zondag (m.u.v. 15 november). Op zondag 17 november is er een kunstenaarsgesprek, waarover ik nog meer informatie zal verstrekken!

Op 9 november wordt eerst om 15.30 uur een geveltekst onthuld aan de Sluisjesdijk 8. Om hier ook bij te zijn is reserveren verplicht: dit kan via deze website.

Op de website van Stadsarchief Rotterdam staat veel informatie over deze razzia, waarover lange tijd gezwegen is: “De razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944 is de grootste razzia die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Bij deze razzia zijn ongeveer 52.000 van de 70.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar oud uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd. De weerbare mannen moesten zo tegen het einde van de oorlog weggevoerd worden omdat zij verzet zouden kunnen plegen. Onder het mom van ‘arbeitseinsatz’ (arbeidsinzet) moesten alle mannen zich melden om daarna in Duitsland of elders te werken.”